cvanje vina

ČUVANJE VINA

10 Decembar 2020 | Vina

Bilo da imate potrebu za čuvanjem nekoliko boca vina ili se spremate za svoju veliku kolekciju, kod skladištenja vina potrebno je voditi računa o tri stvari – temperaturi, vlažnosti vazduha i položaju flaša.

Toplota je veliki neprijatelj vina, a poznavaoci kažu da je idealna temperatura za čuvanje oko 12 stepeni Celzijusa. Temperatura viša od 21°C doprineće da vino mnogo brže ostari. Visoka temperatura “kuva” vino, te tako mogu ispariti toliko teško dobijene arome i ukusi. Sa druge strane, ni frižider nije dobro rešenje. Niske temperature mogu isušiti čepove od plute, a kroz njih tada u boce ulazi vazduh koji može uništiti vino. Ono što je najštetnije ipak su fizički šokovi, odnosno nagle promene temperature. One su mnogo opasnije po vino u poređenju sa “smrzavanjem” i “kuvanjem”.

Vlažnost vazduha je od izuzetne važnosti, jer direktno utiče na kvalitet zatvarača. Najbolja vlažnost je između 65% i 80% - na tom nivou sprečava se isušivanje zatvarača, dok se istovremeno ne oštećuju etikete na bocama. Suv vazduh isušuje plutu, a vazduh ulazi u bocu i menja vino nagore. Povećava se rizik od kontakta sa kiseonikom što dovodi do oksidacije vina. Ako je vlažnost vazduha preko 95 procenata, pojava buđi gotovo je neminovna.

Da bi se sprečilo isušivanje pampura i opasan kontakt vina sa vazduhom, neophodno je i da boce budu postavljene u horizontalni položaj – na taj način plutani čep je natopljen vinom. Ovo pravilo, naravno, ne morate poštovati ako skladištite vino koje ima plastični ili metalni čep. U tom slučaju tako posložene boce vina samo će vam uštedeti prostor.

Jedna od stvari na koju treba obratiti pažnju je i svetlost – ona može promeniti ukus vina, posebno penušavih. Dugotrajno izlaganje svetlosti dovodi i do pojave neželjene arome. Upravo zbog toga šampanjci u providnim flašama su najčešće obavijeni sjajnom folijom, koja odbija zrake.

Koje je praktično rešenje?

Ako ste samo ljubitelj vina, mala ostava bez radijatora sa policom na kojoj će flaše stajati vodoravno, a ne uspravno, sasvim je prihvatljivo rešenje. Ukoliko posedujete zaista vrhunska i skupa vina, možda je najbolje da nabavite vinsku vitrinu koja automatski podešava idealne uslove.

cuvanje vina

Vinska bibiloteka

Pravi ljubitelji vina koji imaju svoje podrume često vode specifičan registar omiljenog pića. Evo nekoliko stavki koje bi on mogao da sadrži:

- Ime vina i geografsko poreklo

- Godina berbe

- Ime proizvođača

- Mesto i datum nabavke vina

- Broj boca

FOTOGRAFIJE PREUZETE SA:
WEB PREZENTACIJE - PIXABAY
Prethodni PostBackSledeći Post