lizzano-vina-scb doo

HARMONIJA JUGA ITALIJE

30 April 2020 | Lizzano vina

Spoj starih receptura i moderne tehnologije zaslužan je za uspeh “vina sa dušom”

Na crvenom kamenitom tlu između dva mora, suncem okupani, pod blagim vetrom koji donosi mirise maslina i Mediterana, smešteni su vinogradi vinarije Lizzano. Nežna klima na samoj štikli italijanske čizme čini regiju Pulja jednim od idealnih mesta za uzgoj loze i spravljanje vina. Baš ovde, pre više od 6 decenija, lekar i zemljoradnik Luiđi Ruđijeri, odlučio je da započne vinsku priču o kojoj se danas govori i van granica Italije. 

Vinarija je nastala 1959, kada je Ruđijeri okupio grupu vinara odlučivši da unapredi lokalnu proizvodnju – kombinovanjem drevne zemljoradničke prakse i savremene tehnologije vinarstva. Osnovao je zadrugu, koja danas broji 400 članova. Naziv Lizzano potiče od malog grada kome je zadruga smeštena, u srcu Salenta. Vinski turizam ovde je dobro razvijen, a sama sama varošica ovenčana mnogobrojnim nagradama na različitim festivalima.

I sama regija Pulja, okrenuta prema Jadranskom moru na istoku i Jonskom na jugoistoku, čuvena je po svojim nesvakidašnjim prirodnim lepotama, koje stvaraju gotovo mitsku harmoniju juga Italije.

Tokom godina vinarija se postepeno razvijala i unapređivala svoj brend, prilagodivši proizvodnju zahtevima savremenog tržišta – od jednostavnih stonih vina do vina sa tipičnom geografskom oznakom. Dugoročna vizija i pridruživanje novih članova, omogućili su stalno širenje pogona i modernizaciju. I treća generacija ovdašnjih vinara, kako kažu, deli neprolaznu strast prema piću bogova. 

Ako verujete u izreku čuvenog Heraklita da je duša bez vina kratkog daha, onda nemojte propustiti uživanje u Lizzano vinima koja prave sa upravo sa željom – da dotaknu dušu onoga ko ih pije. Spretni italijanski vinari crvena prave od 4 sorte grožđa – primitivo, negroamaro, sangiovese, malvasia nera, dok se za bela vina uzgajaju chardonnay, sauvignon, malvasia, trebbiano, pinot i moscato. Vinogradi se zapravo nalaze tik uz more, na svega 50 metara nadmorske visine. 

Prirodne karakteristike podneblja, drevna tradicija italijanskih vinara i blagodeti savremenih dostignuća zajedno čine pravi recept za uspeh, sa čime se slažu i  stručnjaci. Lizzano vina dosad su ovenčana mnogobrojnim nagradama – u kolekciji ih je skoro 50.

Legenda kaže da je vinovu lozu Grcima darovao Dionisis. Ovu čudnu biljčicu sa sobom je poneo zasadivši je u ptičju kost. Loza je brzo rasla, pa je ubrzo presadio u lavlju, a potom i u magareću kost. Zbog toga je čovek kada pije vino veseo kao ptica, ako nastavi – srdit kao lav, a na kraju – tvrdoglav kao magarac. 

Mi vam savetujemo da dobro odmerite pravu meru i da se zadržite na prvom poređenju. 

LIZZANO U SRBIJI

Ova vina možete probati u Italiji, ali ako želite da tokom cele godine uživate u njemu dostupna su i u Srbiji. Distributer za našu zemlju je kompanija SCB Beograd. Odaberite LIZZANO CRVENO MACCHIA DOP 75CL, LIZZANO CRVENO MALVASIA DOP 75CL ili LIZZANO CRVENO MALVASIA DOP 75CL i uživajte u čaši čistog hedonizma. 

Lizzano Macchia

Duboka rubinsko-granat crvena boja i bogat voćni miris, sa notama vanilije. 

Lizzano Malvasia

Rubin crvena boja, s ljubičastim odrazom, fascinantnog mirisa, sa aromom crvenog voća. 

IZVOR FOTOGRAFIJA:
Lična arhiva
Prethodni PostBackSledeći Post