Kako izabrati čašu za vino

03 Novembar 2020 | ZANIMLJIVOSTI

Crveno, belo, penušavo – svako zahteva specifičnu čašu, koja je prvi uslov da se zaista oseti čar vina

U pogrešnoj čaši vino pati, kažu poznavaci božanskog nektara. Oblik, debljina stakla, dužina nožice... Prve čaše za vino napravljene su još u 15. veku, a pet vekova kasnije – tačnije 1958, premijerno je napravljena i linija čaša za tačno određena vina.

Posebne čaše za crvena, bela ili penušava vina izrađuju se kako bi glavne karakteristike - buke, tekstura, ukus i finiš, najbolje došle do izražaja.

Dobrim vinskim čašama danas se smatraju one od bezbojnog stakla, bez bilo kakvih aplikacija i novotarija. Tanje staklo namenjeno je lakšim, belim vinima, dok se za crvena, koja su teža i punijeg ukusa, bira nešto deblje. Dužina nožice se, takođe, razlikuje – u ruci ljubitelja belog, najčešće su čaše sa nešto dužom nožicom.

Pre nekoliko godina, koristeći posebnu kameru, japanski naučnici izveli su i eksperiment kojim su „matematički“ dokazali kako oblik i vrsta stakla utiču na isparenja etanola. Upravo su ova isparenja aroma koja stiže do vašeg nosa i garantuje vam potpuni užitak (zapamtite ovo kada vam neko sledeći put kaže da „ne pravite nauku od izbora čaše“).

čaše za vino

Bela vina se obično služe u manjim čašama, a balon (telo) je više u obliku slova „U“. Manje čaše bolje čuvaju cvetne note, održavaju nižu temperaturu i istovremeno omogućavaju da više arome stigne do nosa. Mlađa bela vina služe se u čašama koje imaju nešto veći otvor, koji usmerava vino na vrh i na stranu jezika, kako bi se osetila slast. Zrelija i punija vina se služe, u čašama sa „višim“ i „ravnijim“ balonom, kako bi se vino usmerilo na zadnji deo i strane jezika i osetio snažniji ukus.

Crvena vina najbolje je poslužiti u velikim čašama, sa punijim i okruglijim balonom i većim otvorom. Tako ćete moći da „ubacite“ nos u času i osetite arome. Osim toga, složene arome i ukus crvenih vina, zahtevaju veći i otvor i kako bi vino bilo u dodiru sa više vazduha.

Posebna vrsta su one za bordo – više od tradicionalnih čaša za crveno vino, ali sa nešto manjim balonom namenjena su za teža vina, punijeg tela, poput Cabernets i Merlots. Zahvaljujući visini, vino klizi pravo u grlo i tako se pojačava ukus. Još jedna vrsta su i čaše za burgundy, dizajnirane za lakša vina punog tela kao što je Pinot Noir. Nisu visoke kao one za bordo, ali je balon veći, te usmerava vino delikatnog ukusa na vrh jezika.

Legenda kaže da je prva čaša za šampanjac napravljena po obliku grudi Marije Antoanete. Starinske čaše ovog oblika – takozvani „šampanj coupe“ bile su popularne do 80. godina prošlog veka. Široke i ovalne, omogućavaju vam da osetite svu aromu, no – uživanje ne traje dugo, mehurići nestaju brzo, a i penušavac se greje. Sve suprotno od toga, pružiće vam „flute“ – dugačkog i uskog obika. Zato je rešenje za penušava vina u čaši koju biraju profesionalci – „tulip“, koji kombinuje dobre strane flute i coupe (u obliku lale – tulipana).

Prosecco, italijanska zvezda

Kao što se pre desetak godina nije mogla zamisliti zabava bez francuskog šampanjca, tako se ni danas ni jedan važan događaj ne može zamisliti bez italijanskog penušavca!

Ukoliko želite kvalitetan proseko, nećete pogrešiti sa Prosecco Franzini vinarije Perlino. Iz ove italijanske vinarije, specijalizovane isključivo za vermut i penušava vina, više od 50 godina dolaze visokokvalitetni penušavci. Prosecco Franzini karakteriše blagi ukus vanile i ananasa, slamnato žuta boja, delikatni mehurići. Služi se na temperaturi od 6-8 stepeni, kao aperitiv ili uz dezerte i voće. Naravno – najbolje u „tulip“ čaši.

franzini-prosecco
FOTOGRAFIJE PREUZETE SA:
WEB PREZENTACIJE - PIXABAY
Prethodni PostBackSledeći Post