KUHINJA
SVETSKI POZNATIH RESTORANA

Goran Gorjanac je master gastronomije i hotelijerstva. Završio je fakultet u Novom Sadu, a karijeru je gradio u Kataru, Abu Dabiju i Dubaiju u u hotelima visoke kategorije lanca St Regis, Kampinski i Jumeirah Hilton. Posle internacionalnog iskustva, karijeru je nastavio u Srbiji. Sa njim smo razgovarali o tome šta se „kuva“ u svetski poznatim restoranima.

Od uvek sam voleo da kuvam i eksperimentišem sa životnim namirnicama, te da smišljam nova jela, ali isto tako da se trudim da kroz svoj profesionalni rad savladam veštine iz oblasti kuvarstva, poslastičarstva i gastronomije generalno. U Kataru, Abu Dabiju i Dubaiju sam imao priliku da se upoznam kako sa tradicionalnom istočnjačkom i arapskom kuhinjom, tako i sa kuhinjama Francuske i Italije, te da upoznam fenomenalne kolege zavaljujući kojima sam puno naučio u profesionalnom smislu.

iskustva

Kaže da nije bilo teško da sa fakulteta u Srbiji dobije priliku da radi u tako prestižnim restoranima.

- Verovatno je bila sreća po sredi, ali nakon apliciranja za poslove uglavnom su me pozivali na intervjue i u većini slučajeva sam dobijao poslove.

Kaže da je rad u ugostiteljstvu tako raspoređen da traje i više od standardnih 8-9 sati koliko piše u ugovorima.

- Zanimanje kuvara je posao koji zahteva i po 12 do 13 sati rada dnevno. Smatram da ovaj posao jeste težak, ali ko voli da kuva njemu nije teško da sa osmehom završi svoju smenu, zadovoljan što je postigao sve isplanirano. Moja zaduženja su bila različita, s obzirom da sam radio kao kuvar u hladnoj, potom u toploj kuhinji, ali i u poslastičarnici. Mnogi se profesionalizuju u jednoj oblasti gastronomije, ali ja sam želeo da menjam pozicije u kuhinjama iz razloga da bih što više naučio. Sećam se svojih početaka kada sam prva tri meseca dolazio prvi u kuhinju, pripremao bujone za pomoćne šefove i šefove kuhinjskih sektora, standardna pretpriprema i rad na ’’mise en place’’ za toplu kuhinju. Nakon čega sam polako napredovao i dostigao poziciju drugog pomoćnika šefa kuhinje kada sam radio u Dubaiju.

Koji standari moraju da se poštuju?

- Ponuda na Bliskom istoku je izuzetno raznolika po pitanju gastronomskih specijaliteta uz naravno poštovanje njihovih običaja, vere i kulture. Ja sam imao priliku da radim u jednom ekskluzivnom restoranu ’’Gordon Ramsay’’ sa šefom kuhinje koji je imao dve Mišlenove zvezdice, gde je standard podignut na vrlo visok nivo. Zaposleni u restoranu moraju da prođu prethodnu obuku HACCP standarda, jezičku i kulturološku pripremu, te učenje načina pristupa i načina kuvanja za arapske goste. Katar i Ujedinjeni Arapski Eirati su multikulturalne sredine u kojima možete sresti ljude iz čitavog sveta, tako da nije baš sve striktno koliko mnogi zamišljaju, međutim po pitanju načina oblačenja, rečnika i načina ponašanja morate biti vrlo pažljivi i obazrivi.

Koja su najzanimljivija jela?

Služe se meniji koji imaju po 8-9 gangova, sa raznolikim specijalitetima od apetisana, hladnih i toplih predjela, potom glavnih jela koja su bila sa ’’potpisom“ šefa kuhinje. Zahvaljujući tome smo bili jedinstveni u Dubaiju, kao i po poslastici sa drobljenim ledom i dimnim efektima. Jedna od parola našeg restorana je bila scensko-molekularna kuhinja koja je imala zadatak da oduševi gosta sa dekoracijom i sklopom ukusa, kao i čuvena ’’Show Kitchen’’, gde su gosti mogli da vide na licu mesta par jela koje smo pripremali.

Dragoceno iskustvo

Izuzetno raznoliko iskustvo koje sam stekao u poslednjih deset godina mi je omogućilo da pristupam gastronomiji i radu u kuhinji sa potpunim samopouzdanjem i velikim entuzijazmom. Omogućilo mi je da shvatim koliko je kuvarstvo živa ’’nauka’’ i posao koji ponekad ume da bude izuzetno naporan i težak, ali omogućava da se čovek obrazuje, zbližava sa drugim ljudima i otvara nova turistička putovanja u nove krajeve.

scb

Povratak u Srbiju

Mnogi me pitaju zašto sam se vratio u Srbiju. Moram da priznam da sam od uvek imao želju da stečeno znanje i iskustvo prenesem i u kraj iz kog dolazim, te da se više bavim fuzijom naše i inostranih kuhinja. U velikoj meri primenjujem iskustvo i znanje u Srednjoj ekonomskoj školi Sombor i restoranu tj. salašu Sedam dudova u kome radim sa svojim vrlo dragim kolegama gde pripremamo razna jela i specijalitete sa tradicionalnom notom ali na potpuno drugačiji način. Smatram da je iskustvo koje gost može na našem salašu da doživi potpuno drugačije od bilo kog ugostiteljskog objekta u okolini.

Gordon Remzi

Nažalost nisam imao prilike da radim sa njim u kuhinji, s obzirom da je on vlasnik preko 20 restorana širom sveta i vrlo zauzeta medijska ličnost. Međutim, svi zaposleni smo imali priliku da ga upoznamo i porazgovaramo sa njim dok je boravio u našem restoranu i konzumirao naše specijalitete.

st-regis
gorgon-ramsay
IZVOR FOTOGRAFIJA:
LIČNA ARHIVA
Prethodni PostBackSledeći Post