MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA FOOD FOTOGRAFIJE

03 Jun 2018 | Marketing saveti

Najbolja preporuka je zadovoljna mušterija, ali u eri aplikacija i društvenih mreža novi gosti se privlače i ”mirisom” fotogeničnih jela koji se širi bespućima interneta.

Da li se i vama desilo da vam pođe voda na usta gledajući fotografiju nekog jela, pardon, umetničkog dela? Sigurno jeste. Društvene mreže i mediji preplavljeni su fotografijama hrane iz restorana širom sveta. Fotokaju gosti, ali i sami ugostiteljski objekti organizuju fotografisanje svojih jela za potrebe sopstvenog marketinga.

Pogledajte samo na Instagramu popularne hashtagove vezane za hranu i to je dovoljan dokaz da se hrana više nije samo za jelo već i za fotografisanje.

Već smo pisali o tome koliko je važno da vaš biznis bude predstavljen na internetu, ali kada ste u igri bitno je i kako igrate. Loše, mutne, nemaštovite fotke samo će odbiti potencijalne goste, a kada jelo ”zamiriše” preko slike, e to će već dovesti ljude do vaših vrata.

Fotografisati hranu da ona izgleda tako da odmah poželimo da je pojedemo je ozbiljan posao gde profesionalci, a ponekad i celi timovi stoje iza jedne fotografije.

marketing-saveti
marketing-saveti

Male tajne dobre food fotografije:

- Koristite prirodno svetlo
Idealno bi bilo da fotkate napolju ili uz velike prozore kroz koje prolazi dosta svetlosti. Opet, gledajte da budete u senci, direktno sunce će napraviti veoma jake, oštre senke i sve prenaglasiti. Preporuka je da se fotografiše sat vremena po izlasku sunca ili jedan do dva sata pre zalaska sunca. Oblačan, ali ne mnogo taman dan će vam ići na ruku jer su tada senke meke. Blic svakako izbegavajte jer će hrana izgledati neprirodno i sa sjajnim flekama.

- Igrajte se uglovima iz kojih fotografišete.
Kada slikate odozgo obavezno aparat držite pravo iznad stola, nikako pod uglom. Ukoliko se ne pridržavate ovog pravila slika će izgledati krivo. Koristite zamućenu pozadinu kako biste istakli hranu koja je u fokusu

- Veliku pažnju posvetite dekoraciji hrane na tanjiru, ali i izboru posuda, escajga, stolnjaka, krpa, salveta, dasaka... svemu onome što se može naći na stolu i što će biti u kadru. Napravite scenu koja priča priču. U nekim prilikama uhvatite i nered i energiju kuhinje jer sve je to sastavni deo krajnjeg proizvoda odnosno onoga što je na tanjiru.

- Hrana se fotografiše izbliza kako bi se videla tekstura, a tekstura hrane se ističe i neutralnom pozadinom.

- Fotografišite brzo dok je hrana sveža i topla. Važi pravilo da za dobru food fotografiju imate samo par minuta, a neki smatraju i manje od minuta.

- Ne morate fotografisati samo gotove proizvode i sami sastojci fino aranžirani mogu veoma lepo izgledati.

- Pažljivo birajte sastojke, sve treba biti sveže i kvalitetno.

- Pazite da vam escejg i svi ostali elementi na setu budu čisti i uredni.

Fotografija oslikava i atmosferu

Naravno, fotografije će se razlikovati od namene za koju su vam potrebne i od onoga što želite da postignete.

- Hrana otmenog i skupog restorana aranžira se tako da deluje elegantno, koristi se scenografija koja deluje bogato.

- Ako slikate hranu spremljenu za neki događaj, trebalo bi uhvatiti i spontanu i opuštenu reakciju ljudi.

- Osmeh nakon zalogaja ili izraz lica dok se servira čokoladna torta.

- Etno restorani svoja jela treba da posluže u starinskim posudama i da naprave atmosferu rustike.

Ukoliko pak fotografišete za meni tu se najčešće rade krupni kadrovi bez mnogo ukrasa oko tanjira kako bi fokus bio samo na jelu.

Foliranje i simuliranje

Da bi hrana izgledala savršeno fotografi se služe različitim trikovima, vrlo nejestivim.

- Led se brzo topi, zato se koriste plastične prozirne kockice koje simuliraju led.

- Sladoled se takođe brzo otopi, pa kada na fotografiji u magazinu vidite savršenu kuglu sladoleda, može se desiti da je to ustvari smesa napravljena od svinjske masti, pire krompira i boje.

- Mehurići u šampanjcu brzo ispare, zato se za penušavost na fotografiji u piće dodaje soda bikarbona.

- Meso se često premazuje uljem ili bojom kako bi imalo zlatnu glazuru.

- Grožđe se može posuti sa malo bebi pudera kako bi izgledalo kao da je tek ubrano.

- Salata se prska vodom kako bi delovala sveže.

- Kako povrće u supi brzo potone, trik je da se u tanjir ili činiju stavi manja posuda okrenuta naopako koja predstavlja platformu na kojoj povrće stoji.

- Da bi mleko izgledalo gusto i kremasto koristi se beli tečni lepak.

Instagram Hashtagovi za inspiraciju

#food  260 miliona fotografija

#foodporn  150 miliona fotografija

#instafood  100 miliona fotografija

#foodie  80 miliona fotografija

#foodphotography  20 miliona fotografija

FOTOGRAFIJE PREUZETE SA:
WEB PREZENTACIJE - UNSPLASH
Prethodni PostBackSledeći Post