vino

Mladost ili iskustvo

14 Decembar 2020 | Vina

Koliko puta ste čuli kompliment: „Vi ste kao vino, što stariji to bolji“ Da li je to zaista tako? Kao i o svim teorijama i o ovoj postoje oprečna mišljenja!

Vinu je potrebno izvesno vreme da bi dostiglo punu zrelost i aromu, da bi se smekšali tanini, nestala trpkost, pale kiseline, da bi se stabilizovala boja, harmonizovali ukus i miris.

Šta kažu oni kod kojih je “mlađe slađe”?

vino

Mlado vino je proizvod u procesu dozrevanja vina, a pravi se u istoj godini u kojoj je obrano i grožđe. Reč je o vinu koje nije prošlo kroz potpunu tehnološku obradu, već samo kroz delimičnu ili celu fermentaciju.

Prve boce mladog vina se po tradiciji svečano otvaraju trećeg četvrtka u novembru. Ovo lepršavo vino izaziva pravu planetarnu euforiju – ono se pije i u njemu se uživa na svim meridijanima! Najpoznatije mlado vino na svetu je Beaujolais nouvea – za ovo harmonično crveno vino, iz istoimene francuske pokrajine, podjednako se jagme i znalci i snobovi.

Ideja da se piju sveža, mirisna crna vina, sa ukusima koji podsećaju na voće, nastala je u Francuskoj četrdesetih godina prošlog veka. Studiju o tome kako ih dobiti posebnim postupkom razradio je profesor Mišel Franzi iz Narbona 1935. godine. Suština je u tome da se pospeši izlučivanje aromatičnih, bojenih i drugih materija karakterističnih za pojedinu sortu grožđa. Tako dobijeno mlado vino sadrži željenu svežinu, aromu voća, lepe i lake kiseline, manje tanina i oporosti. Delikatno je i intrigirajuće. Živahno je i primamljivo kao svaka mladost!

Kada govorimo o kvalitetu “starih vina”, prvo pitanje je - koje vreme je potrebno da vino dostigne svoj vrhunac? Za bela vina, to je od 8 meseci do godinu dana stajanja u tankovima, a za crvena do tri godine u drvenim buradima. Vino na svojem vrhuncu i dalje zadržava mladalačke voćne ukuse, ali ima i suptilnije, kompleksnije arome i ukuse zrelosti. Tekstura zrelog vina je mekša, a vino je delikatno i fokusirano. I "završetak" vina, kod degustacije, čini se dužim.

Jedno od nepisanih pravila je da će zrelo vino ostati na vrhuncu toliko vremena koliko mu je bilo potrebno da taj vrhunac postigne. Na primer, ako mu je bilo potrebno 5 do 10 godina do vrhunca, ostaće na njemu sledećih 5 do 10 godina.

Zašto neka vina treba piti svega par meseci nakon flaširanja, dok druga nisu za piće dok su mlada?

Svako vino sadrži svoju specifičnu količinu kiselina i šećera, minerala i pigmenta, fenola i tanina koji određuju kakav će ukus imati vino dok je mlado, te kako će evoluirati kroz vreme.

PLEMENITA VINA

Plemenita vina su "najbolja od najboljih". To su retka vina kojima starenjem kvalitet raste, pa prerastaju u umetnička dela.

Prethodni PostBackSledeći Post