vino

Najstarije vinske kompanije

29 Oktobar 2019 | Vino

Nijedna grana poljoprivrede nije toliko zanimljiva ljudima, pomalo mistična čak i romantična kao što je vinogradarstvo. Pogled na brežuljke sa savršenim redovima čokota melem je za oči i dušu. Vino je opevano u pesmama i uz vino spevani su mnogi stihovi, ispričane priče i legende u koje se i ono uplelo.

vino

Najstarije vinske kompanije

Vino se pilo i pre više milenijuma, u starom Egiptu, Izraelu, Jordanu, Libanu, Kini, a najstarije vinske kompanije koje i danas posluju stare su vekovima. Staffelter Hof nalazi se na teritoriji Nemčke i pravi vino od 862. godine. Château de Goulaine jedan je od poslednjih zamkova koji i dalje pravi vino, a započeli su proizvodnju oko hiljadite godine. Baron Ricasoli je 1114. u Italiji osnovao vinariju koja još uvek posluje i nosi baronovo ime. U Novom svetu španski konkvistadori osnovali su 1597. u Meksiku vinariju Casa Madero. Zamkovi, baroni, konkvistadori, nije ni čudo što je vinogradarstvo toliko magično i romantično.

Vinske kuće za posetiti u 2019.

Ukusi su različiti kada su u pitanju vina ali i vinogradi. Ipak po nezvaničnom takmičenju za najbolju vinariju u 2019. sa stanovišta vinskog turizma, ponude vina, ugođaja u degustaciji, izgledu samog vinograda, objekata i podruma bilo je nominovano 1.500 vinarija iz celog sveta, a glasalo je oko 3.500 stručnjaka za vino i vinski turizam.

Pobednik za 2019. je argentinska vinarija Zuccardi Valle de Uco, porodnični biznis započet 1963. godine u kojem danas rade tri generacije porodice. Može se reći da je na takmičenju dominirala Južna Amerika. Dve vinarije iz Argentine, dve iz Čilea i jedna iz Urugvaja (drugo mesto u ukupnom skoru) se nalaze među prvih deset mesta, dok je čak osam vinarija iz Čilae u prvih pedeset. Najbolja vinarija Evrope za 2019. je R. López de Heredia Viña Tondonia u Španiji. Vinarija Rippon sa Novog Zelanda je na osmom mestu i najbolje je rangiran posed iz kategorije Australija/Azija. Na dvanaestom mestu je najbolje rangirana vinarija Severne Amerike, Robert Mondavi Winery iz Kalifornije. Tradicionalni vinski regioni Francuske i Italije su ove godine na manje impresivnim pozicijama, najbolje su rangirane na šesnaestoj odnosno osamnaestoj poziciji.

Želimo vam da posetite barem neku od vinarija sa ove liste, ali i da se u nekim narednim godinama i vinarije iz naših krajeva nađu na spisku.

Najpopularnija vina na svetu

Po istraživanju tima stručnjaka sa Univerziteta u Adelaidi iz 2011. godine najpopularniji je Cabernet Souvignon sa preko 288 hiljada hektara zasada. Slede ga Merlot, Airén, Tempranillo, Chardonnay, Syrah, Garnacha, Sauvignon Blanc, Trebbiano Toscano i Pinot Noir koji je na desetom mestu sa našto manje od 100 hiljada hektara.

Najpopularnija vina u 2019.

Svaki proizvođač mogao je da se takmiči na Vivino Wine Style Award 2019. gde su vina rangirana na osnovu više od 40 miliona ocena koje su dali konzumenti na sajtovima i aplikacijama specijalizovanim za ovo piće. Evo deset najpopularnijih vina u 2019.

1. Scarecrow Napa Valley Cabernet Sauvignon 2015 ($695)

2. Domaine de La Romanée-Conti Burgundy Côte de Nuits Red 2000 ($4,500)

3. Soldera Tuscan Red 2006 ($475)

4. Château d'Yquem Bordeaux Sauternes 2001 ($800)

5. Taylor's Portuguese Port 1968 ($250)

6. Domaine de La Romanée-Conti Burgundy Côte de Nuits Red 2011 ($2,999)

7. Viñedo Chadwick Chilean Cabernet Sauvignon 2014

8. Masseto Tuscan Red 2005 ($699)

9. Cartuxa Portuguese Alentejo Red 2005

10. Pétrus Bordeaux 2005 ($3,200)

Rangirano je 1640 vina različitih cena, od manje od 20$ pa do više hiljada dolara po flaši.

Ovogodišnji rezultati pokazali su tendencije kao što su porast broja žena proizvođača vina, smanjenje popularnosti Šardonea, porast interesovanja za organskim proizvodima, porast popularnosti portugalskih belih vina kao i vina iz Patagonije i Tasmanije.

Da li su enormno skupa vina stvar prestiža, dobra investicija ili nemerljivo uživanje? Svaki kupac ima svoj razlog, a ono što je nepromenjivo su izuzetno skupe boce i spremnost pojedinaca da ih plati. Ipak, somelijeri se slažu da ima vina niskog cenovnog ranga koja ukusom mogu da pariraju i mnogo skupljim primercima. Izbor je na vama i vašem novčaniku.

IZVOR FOTOGRAFIJA:
UNSPLASH
Prethodni PostBackSledeći Post