5 načina da vaš posao pozeleni

Kako da pomognete planeti, ali i uštedite.

Bilo da smatrate da je globalno zagrevanje samo priča za zastrašivanje ili verujete da naša planeta već bije ozbiljne bitke za opstanak, pravo je vreme da počnete da mislite o ekološkoj efikasnosti vašeg poslovanja jer na „zalenom putu“ mala su ulaganja, a koristi su višestruke. Pored očigledne brige za planetu, prateći trendove ekološkog poslovanja privući ćete goste koji podržavaju vaša zalaganja, a sa druge strane smanjićete troškove poslovanja uvođenjem novih mera.

Po istraživnanju Green Restaurant Association, prosečan restoran u Americi tokom godine ima između 11 i 34 tona hrane koju smatraju otpadom. Ogromne brojke su svakako manje u Srbiji, ali i ovde se svakog meseca desetine pa i stotine kilograma hrane baci. Ako su u jednom ugostiteljskom objektu troškovi životnih namirnica koje služe za pripremu obroka druge po visini nakon izdataka za plate i doprinose zaposlenih onda je jasna računica da se ne isplati bacati hranu. 

ugostiteljstvo-i-ekologija

Smanjite organski otpad

  • Otkrijte i analizirajte uzroke otpada hrane.
  • Radite redovne popise kako biste imali uvid u količine nabavljenih, iskorišćenih i bačenih namirnica.
  • Uvedite pravilo da se prvo koristi ono što je ranije ušlo u objekat.
  • Pratite stanje zaliha i označite prouzvode koji se bliže roku isteka. I moderna tehnologija je prepoznala problem pa su razvijeni i softveri koji šalju notifikacije kada je nešto od robe na zalihama pri isteku roka. Kroz softvere takođe, u svakom trenutku, možete pratiti stanje zaliha.
  • Revidirajte pojedine stavke sa menija ukoliko primetite da se pojedine namirnice bacaju zato što ostaju neiskorišćene usled slabije potražnje za određenim jelima.
  • Smanjite veličinu porcija ukoliko primetite da gosti često vraćaju previše hrane na tanjirima.

Kada je reč o otpadnom jestivom ulju, ugostitelji imaju zakonsku obavezu da ga odvojeno prikupljaju i predaju ovlašćenim kompanijama za sakupljanje i tretman ove vrste otpada, a od tog otpadnog ulja se proizvode biogoriva.

Kupujte lokalno

Ukoliko robu nabavljate od malih proizvođača koji su u okolini grada umesto da roba putuje sa jednog kraja zemlje na drugi, ili još gore i preko granice, putovaće samo sa jednog na drugi deo grada. Ovim pomažete lokalne proizvođeče i kao malena karika utičete na smanjenje transporta i izduvnih gasova.

Uložite u energetsku efikasnost

Ono što svi znamo, ali što više košta - dobra stolarija i izolacija, kvalitetni, energetski efikasni uređaji. Ne košta puno održavanje optimalne temperature u prostoru, redovno održavanje klima uređaja, isklučivanje iz struje uređaja koji se ne koriste, osvetljenje koje radi na senzore u prostorijama gde je to moguće koristiti...

Manje plastike

Da li ćete baš vi biti prvi lokal u Beogradu koji je u potpunosti izbacio slamčice? Ili ćete biti prvi koji su napravili sistem povratne ambalaže za porcije koje se pakuju za poneti?

Reciklirajte

U Srbiji ne postoji dovoljna edukovanost o reciklaži niti postoje mehanizmim koji bi ove procese olakšali. Ipak uz dobru volju i dobru organizaciju, makar i malim koracima može se postići napredak. Ugostitelji mogu da se sami organizuju da odvojeno sakupljaju staklo, metal tj. limenke, PET ambalažu i papir. Odvojeni otpad mogu da predaju ovlašćenim kompanijama koje se bave sakupljanjem i reciklažom tog otpada.

Lokalne samouprave sve više rade na tome da postavljaju reciklažna ostrva tj. namenske kontejnere za metal, plastiku i papir, kao i zvona za odlaganje staklene ambalaže. U Beogradu je primetno da se zvona za staklo u poslednje vreme ciljano postavljaju u blizini ugostiteljskih objekata kako bi se olakšalo kafićima i restoranima zbrinjavanje ove vrste otpada.

Ukoliko imate neke električne i elektronske uređaje, koji nisu više za upotrebu, možete pozvati reciklažni centar za EE otpad da preuzmu uređaje.

Kod nas još ne postoji pravna regulativa koja bi omogućila preuzimanje viškova hrane iz ugostiteljskih objekata po olakšanim procedurama, kao i doniranje hrane, a koja bi se dalje distribuirala ugroženim licima.
Na Zapadu već odavno postoji pravilo 3R odnosno Reduce, Reuse and Recycle.

Reduce waste – smanji otpad

Reuse containers – ponovo koristi ambalažu

Recycle materials – recikliraj sve materijale koji su pogodni za to

ugostiteljstvo-i-ekologija
IZVOR FOTOGRAFIJA:
UNSPLASH
Prethodni PostBackSledeći Post