Šta niste znali o palačinkama, a niste smeli da pitate?

19 Avgust 2019 | ZANIMLJIVOSTI

Legenda kaže da ne postoji čovek na planeti koji ne voli palačinke. Legenda kaže da ne postoji ni restoran koji u svom meniju nema bar jednu od desetine različitih vrsta.

Da li ste saglasni da su palačinke američki klasik? Ili smatrate da su deo evropske tradicije? Ono što je istina je da je ova omiljena svetska poslastica stara više od 30.000 godina i da su je ljudi jeli i u kamenom dobu. U staroj Grčkoj i Rimu, palačinke su se pravile od pšeničnog brašna, maslinovog ulja, meda i mleka. Drevni grčki pesnici Cratinus i Magnes pisali su o palačinkama u svojoj poeziji. Šekspir ih čak spominje u svojim čuvenim delima. Tokom engleske renesanse palačinke su obogaćene začinima, ružinom vodicom, šerijem i jabukama. Ime „palačinka“ nastalo je tokom 15. veka, kada i prvi recept napisan u Engleskoj.

Palačinke, kakve ih mi znamo danas, su napravljene u srednjevekovnoj Evropi. Priča se da je savremene palačinke smislio kuvar pape Gelazija I kad je 2. januara 492. godine u Vatikan došlo toliko hodočasnika da je ponestalo hrane, a našlo se samo jaja i brašna.

palacinke

Palačinke štirom sveta

Možda ćete se iznenaditi kada otkrijete da palačinke postoje širom sveta i čini se da svaka kultura ima svoje jedinstvene stavove o njima. Služe se i za doručak, i za ručak i za večeru. Palačinke dolaze u mnogo različitih oblika, veličina i ukusa. Mogu biti slatke, slane, guste, tanke, male ili velike, ali sve su ukusne! Poznata varijanta koja potiče iz Jugoistočne Evrope su tanke vlažne palačinke pečene sa obe strane i punjene džemom, kremom od sira, čokoladom ili mlevenim orasima, ali se mogu koristiti i mnoga druga punjenja - slatka ili slana. Svaka zemlja svoju palačinka-politiku vodi: galete u Francuskoj, tanke krompir-palačinke u Nemačkoj, palačinke od kukuruznog brašna u Americi, bogato nafilovane u Rusiji i na kraju “samo-dodaj-vodu” mešavine.

Palačinka ima svoj dan

Iskreno, svaki dan treba da bude dan palačinki, ali jedan dan ima oznaku Nacionalni dan palačinki. Mrsni utorak (Fat Tuesdai) je praznik slavlja pred veliki uskršnji post. Za vreme posta, vernici ne jedu mleko, puter, jaja... Da bi se sve zalihe ovih namirnica istrošile, palačinke se uoči posta prave u ogromnim količinama.

Emocije u jednoj poslastici

Palačinke su zaista izdržale test vremena. One zauzimaju posebno mesto u našim srcima, podsećajući nas na udobnost, porodične obroke i subotnje jutro. Svaki slobodan dan je pravo vreme za okupljanje porodice i prijatelja i druženje uz gomilu domaćih palačinki.

Naša preporuka

Ako ste za klasiku, preporučujemo palačinke sa Sorriso lešnik-kakao kremom, napravljenim u Italiji po specijalnoj recepturi od najkvalitetnijih sirovina. Ostale “začine” dodajte po želji.

sorriso

Zanimljive činjenice:

  • Najveća palačinka na svetu težila je više od prosečnog nilskog konja
  • Najskuplja palačinka na svetu košta više od transatlantskog leta
  • Jedan fan palačinke je trčao maraton dok je neprestano bacao palačinku tri sata, dve minute i dvadeset sedam sekundi
  • U maju ove godine u Vrbasu ispečeno je 15.584 palačinki za 8 sati, čime je oboren Ginisov rekord

Najveća platforma za putovanja na svetu Tripadvisor preporučuje 5 najboljih restorana u Beogradu u kojima se služe vafli i palačinke:

  • 1. Intergalactic Diner
  • 2. Keops Palačinkarnica
  • 3. Avgustin Waffle & Ice Bar - Belgrade Art Hotel
  • 4. Milky Beograd
  • 5. Tortinno
sorriso
FOTOGRAFIJE PREUZETE SA:
WEB PREZENTACIJE - PIXABAY

SORRISO - LIČNA ARHIVA

Prethodni PostBackSledeći Post