craft-pivo

Vodič za početnike

22 Januar 2021 | ZANIMLJIVOSTI

Bilo da ste stari ljubitelj piva ili tek povremeno popijete po koju čašu, craft pivo je svakako piće koje bi trebalo da probate. Evo po čemu je ono karakteristično i šta ga razlikuje od industrijske konkurencije!

Iz želje da se pokrene jedna nova pivska revolucija, da se bude kreativan, originalan i inovativan, sedamdesetih godina prošlog veka ljudi su počeli da otvaraju pivske zanatske radionice. Ideja je bila da se svetu ponudi nov, aromatičniji i puniji ukus piva.

Karakteristično za craft, odnosno zanatsko pivo, jeste da se priprema u malim pivarama, u manjim količinama, te da je posebna pažnja usmerena na kvalitet. Originalna receptura, kvalitetni i 100% prirodni sastojci, jedinstven ukus, odsustvo procesa filtracije i pasterizacije, kao i visokokvalifikovani zaposleni, ali i poseban transport i skladištenje, razlozi su za to da craft pivo bude skuplje od industrijskog na koje smo svakodnevno navikli.

craft pivo

Pšenica, raž, zob...

Opšte je poznato da se ječam najčešće koristi u procesu pravljenja piva, međutim manje pivare mogu koristiti i pšenicu, raž ili zob kako bi upravo ukus piva postao prepoznatljiv. Takođe, velike pivare, kao jeftiniju opciju, koriste kukuruz ili pirinač.

Bitan element zanatskog piva je i hmelj koji ima antibakterijske osobine i deluje kao prirodni konzervans. Još jedan od glavnih sastojaka, koji čini 90% piva, je voda te je prilikom proizvodnje craft piva potrebno koristiti dobru vodu koja ne bi trebalo da sadrži hlor i druge štetne materije, ali bi trebalo da sadrži tragove minerala. Takođe, pivski kvasac igra jednu od ključnih uloga, jer od fermentisanog šećera stvara alkohol te nije moguće koristiti bilo koji kvasac već tačno određene koje su namenjene proizvodnji piva.

U svetu craft piva postoji pivska umetnička sloboda koja zanatlije „tera“ na kreativnost, te se konstantno traže nove arome koje bi mogle biti privlačne i interesantne ljubiteljima ovog pića. Cilj je da se ponudi jedinstven i prepoznatljiv ukus, bilo da se koriste razni začini, aromatične biljke ili voće. Ono što izdvaja craft od ostalih piva i po čemu ćete ga najlakše prepoznati, jeste i vizuelni identitet koji je veoma često upotpunjen malim umetničkim delima na etiketi, a jedna od glavnih karakteristika su i neobična imena koja se daju pivu (Dirigent, Bandiera Rossa, Kruna, Bastardo, Braggot..)

Mogu se razlikovati različiti stilovi zanatskog piva, kao što su ale, ipa, pale ale, citra pale ale, porter, stout, imperial IPA, imperial stout i mnogi drugi. Danas je craft pivarstvo najzastupljenije u Škotskoj, Engleskoj, Nemačkoj, Italiji, Irskoj, dok se na Balkanu još uvek intenzivno razvija, te su među najpoznatijim craft pivarama u Srbiji Kabinet, Tron, Dogma, Sindikat, Princ i druge.

Temperatura i rok trajanja

Ukoliko se radi o kvalitetnom cratf pivu, nikada ga ne bi trebalo previše rashladiti te je „zlatna sredina“ jedna od najboljih opcija. Takođe, piva sa 5% alkohola imaju najčešće rok trajanja od oko 4 meseca do jedne godine, dok piva sa 9% alkohola mogu stajati i do 5 ili više godina, a vremenom će čak i poboljšati ukus, tačnije sazreti.

FOTOGRAFIJE PREUZETE SA:
WEB PREZENTACIJE - PIXABAY
Prethodni PostBackSledeći Post