restoran Polet
VREMEPLOV

Kad zamirišu girice u Poletu

26Avgust
2019

Na početku Cvetnog trga nekoliko drvenih stolica i stolova prekrivenih kariranim žutim stolnjacima plene svojom ljupkošću i i ističu svoju tradiciju.

Čuveni riblji restoran Polet u Ulici kralja Milana 31 bije bitku svih ovdašnjih kafana. Otvoren pedesetih godina prošlog veka, imao je svojih slavnih momenata, ali i onih tamnih vremena tranzicije, privatizacije, restitucije, izvršitelja, menjanja vlasnika... Posle puze od nekoliko godina, prostor je renoviran, a zadržao je stari duh kafanskog života Beograda. Vrata su otvorena za stare znalce, ali i za nove generacije i turiste koji dolaze u naš glavni grad.

Danas je tu i kao dobrodžeći sedamdesetogidišnjak pleni svojim šarmom. Ima malu baštu na Cvetnom trgu, kafe u otvorenom izlogu i veliki restoran, gde se odvija bogat društveni život. Interesantno je da je Polet jedan od retkih ugostiteljskih objekata koji je namenski građen za restoran. Ambijent centralnog dela podseća na svečane brodske sale. Tako je među stolovima postavljena i mala bina gde se održavaju kabaretske predstave, a gosti tokom nedelje mogu da uživaju i u muzici različitih žanrova.

Polet je osnovan 1951. godine, a kafanu, u tadašnjoj Ulici maršala Tita, su zvali i - „Dalmatinski podrum” zbog momaka iz Dalmacije na odsluženju vojnog roka u JNA u Beogradu, koji su tu hrlili na riblje specijalitete.

O prometu u srećna vremena svedoči to što je Polet ostvarivao polovinu prihoda od svih sedamdesetak objekata preduzeća Tri grozda u čijem je vlasništvu bio, a 1985. godine je imao čak 61 radnika. Tri grozda bila je svojevremno najveća ugostiteljska firma u bivšoj Jugoslaviji s velikim brojem lokala u kojima je radilo više od hiljadu zaposlenih. Kako bi riba i plodovi mora ostali sveži, ovaj lokal je držao u zakupu dve hladnjače – u Horgošu i Vršcu.

Od stalnih i vernih gostiju čućete da su posetioci koji ne bi naišli na slobodan sto u vreme ručka podmićivali konobare da im obezbede stolice.

Priča se i da su u Poletu i u vreme komunizma na Veliki petak ispred restorana iznošene friteze pune ribljih đakonija koje su prodavane prolaznicima.

I danas na meniju ovog restorana se mogu naći riblji specijaliteti, kao i nezaobilazne girice i lignje. Gosti hvale i kuvana jela.

Prvi “fast food” u Beogradu 

Za Polet kažu i da je bio prvi restoran brze hrane u Beogradu. Girice su pakovane u fišek od novina i tako se prodavale. Neki su to jeli za ručak, ali je bilo i onih koji su izlaske u grad počinjali giricama iz fišeka ili sa njima završavali noćni provod.

IZVOR FOTOGRAFIJA:
LIČNA ARHIVA
Prethodni PostBackSledeći Post