kolarac

Kolarac

poslednja varoška kafana u Knez Mihailovoj

08 Maj 2020 | Vremeplov

Nekada je bio mesto gde su se održavali oficirski balovi, da bi u SFRJ postao sinonim za dobar zalogaj na najboljoj gradskoj lokaciji. Danas je ovo poslednja autentična kafana najpoznatije beogradske ulice, koja nudi jela srpske nacionalne kuhinje.

Kafana “Kolarac” nekada je bila smeštena na početku Makedonske ulice na Trgu Republike (tada Pozorišnom trgu), u kompleksu zgrada koje su pripadale čuvenom zadužbinaru Iliji Milosavljeviću, rodom iz Kolara.

„Kolarac“ je otvoren 1870. i važio je za elitno mesto - okupljao je političare, oficire i državne činovnike, ovde su organizovani balovi, ali i kovane zavere. Pretpostavlja se da je zavera baš u ovoj kafani prethodila Majskom prevratu, odnosno ubistvu kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage.

Poznat po dobrom provodu, bio je i deo predratnog Bermudskog trougla, koji su zajedno sa njim činili i „Dardanele“ na mestu današnjeg Narodnog muzeja i „Pozorišna kafana“ prekoputa. Prvobitni „Kolarac“ stradao je na samom početku Drugog svetskog rata – srušen je u prvom nemačkom bombardovanju 6. aprila 1941. Novi restoran u Knez Mihailovoj otvoren je 1950. godine, u zgradi koju je sazidao poznati beogradski trgovac Veljko Savić. Objekat, koji je pod zaštitom države, i do danas je zadržao autentičan izgled karakterističan za arhitekturu i urbanizam Beograda sedamdesetih godina XIX veka.

U srcu trgovačke zone, „Kolarac“ je brzo postao kultno mesto okupljanja akademika, glumaca, muzičara, trgovaca kao i poslovnih ljudi iz čitave Jugoslavije. Iz tog vremena datira i izjava: „Ko nije bio u Kolarcu - nije bio u Beogradu“. Vele oni koji se sećaju, da je onomad otvaran još u šest ujutru, kada su zaposleni iz Beteksa, Srbijateksa, Tranšpeda i drugih preduzeća dolazili na doručak. I to ne makar kakav, jer se već posle prve jutarnje kafe služila restovana džigerica, škembići, papci u saftu... Ono po čemu je bio karakterističan u vreme SFRJ, jeste da tada nije bilo muzike, već su gosti dolazili zbog uživanja u hrani. A uz hranu, zašto da se krije – i u čašici. Vinjak se načinjao ujutru na šanku, a u toku dana konobari su znali da prodaju i više od desetak litara.

Za stolovima u Knezu sedela su i neka od najvećih glumačkih imena – Pavle Vuisić, Gidra Bojanić, Ljubiša Samardžić, Petar Kralj... Poznata je i beogradska tradicija da se posle koncerta u Kolarčevom narodnom univerzitetu obavezno dolazi u ovu kafanu. Već decenijama ga posećuju i studenti okolnih fakulteta, a ta praksa i danas ne prestaje.

Kolarac je ostao veran ćiriličnom natpisu, što ga (verovali ili ne) čini svojevrsnom egzotikom u Knez Mihailovoj ulici. Restoran je zanimljiv i po tome što ima dve bašte, jednu u dvorištu i jednu na samoj „štrafti“.

kolarac
Kolarac

Galerija, bioskop, pošta

Prvi telefon u Beogradu zazvonio je u „Tri lista“, prva sijalica zasijala u „Proleću“, a prvi sajam knjiga održan u „Kolarcu“, daleke 1893. U prvobitnoj kafani na Pozorišnom trgu održavale su se i projekcije filmova, a publika je sedela za kafanskim stolovima, između kojih su se „šunjali“ konobari. U ovoj zgradi, početkom 20. veka, bila je smeštena i prva pošta u srpskoj prestonici.

Tako je pisao Nušić

O „Kolarcu“:

„Odmah po podizanju zgrade otvorena je tu kafana sa baštom, i građanstvo, a naročito porodice, koje su dotle posećivale Germanovu baštu, sve su se preselile kod „Kolarca“. Oduvek, kao i danas, ta je kafana važila kao vrlo solidna, gde su naročito nedeljom, na podne posle službe božje, a uveče posle šetnje na Kalemegdanu, navraćali otac, majka i sva deca da popiju po čašu piva i slušaju muziku. U prvo doba i kafana i bašta bile su manje. Kafana je imala nekoliko soba i jedno odeljenje malo prostranije a bašta nije bila ni za polovinu današnje bašte. Po tim raznim sobama kao i leti u bašti bila je polovina stolova zauzeta za stalne goste („štamtiši“), jer kod „Kolarca“, kao ni u jednoj beogradskoj kafani, bio je najveći broj tih stalnih, tih „večitih“ gostiju.“

Prethodni PostBackSledeći Post