Danese vina

Kvalitet dostupan svima

07Maj
2020

Da vino nije egzotika samo za odabrane smatraju italijanski proizvođači Danese, koji za svoj proizvod kažu da je napravljen tako da ga obični ljudi mogu piti svakog dana.

Porodica Danese počela je da se bavi vinogradarstvom početkom pedesetih godina u malom mestu Ronca, smeštenom u provinciji Verona u Italiji. Od trgovca vinom izrasli su u modernu vinariju čiji je kapacitet 12 miliona boca godišnje. Za sebe kažu da “ne proizvode elitistička vina dizajnirana da impresioniraju kritičare i kolekcionare, već vina za svakodnevno uživanje običnih ljudi”.  Cilj im je da ponude dobar kvalitet po pristupačnoj ceni.

Ovo ne bi bila prava priča o vinu, da, ipak, ne postoji bar malo egzotike. Vino Danese potiče iz vinograda sa obronaka planine Lessini koja ima  vulkansko tlo, što grožđu daje karakterističan mineral, koji se ne može naći na drugom mestu. Ovo područje je dom durella - italijanske autohtone sorte grožđa, poznate po visokoj kiselosti. Dokazano da je to vino sa dugom istorijom, a ustanovljeno je da se proizvodi od 18. veka. 

Kako je sve teklo?

Danese je započeo posao kao trgovac vinom. Tokom 80-ih troje rođaka porodice Danese osnovalo je novu kompaniju Srl, a jedan od osnivača bio je Mario Danese. Da bi zadovoljila rastuću domaću i međunarodnu potražnju flaširanog vina, porodica Danese investirala je u prvi proizvodni pogon.  Nakon pada Sovjetskog Saveza, devedesetih godina, podrum Danese Srl odlučio je da započne posao sa zemljama istočne Evrope i investirao u modernu i savremeno opremljenu fabriku. Od 1997. godine podrum Danese Srl je u vlasništvu oca i sina Maria i Luca Danese. 

 

Od 1950. godine kompanija se proširila od regionalnog vinara i distributera do prisustva na tržištima širom Evrope, Amerike, Azije i Australije. Odnedavno su njihovi proizvodi dostupni i u Srbiji.

Danese vina u Srbiji

Distributer Danese brenda u Srbiji je kompanija SCB doo Beograd.  Možete se opredeliti za DANESE BELO CHARDONNAY, DANESE BELO PINOT GRIGIO ili DANESE CRVENO MONTEPULCIANO.

DANESE BELO CHARDONNAY -  Boje bledog limuna, ovo vino ima mirise citrusa i svežih krušaka, koji daju bademove note. Ovo vino ide sjajno uz lagane salate i paste sa povrćem, kao i uz jela od testenine i ribe.

DANESE BELO PINOT GRIGIO - Sjajne limun-zelenkaste boje, sa ukusom breskve, dinje, kruške i limete. Idealno za kombinovanje sa svežim plodovima mora, belim mesom, umakom od povrća… Takođe i idealan aperitiv.

DANESE CRVENO MONTEPULCIANO - Intenzivne rubin crvene boje s blagim ljubičastim naglascima sa ukusnim aromama trešnje i jagode. Uživajte u tipičnim italijanskim jelima, crvenim mesima, picama i siru.

IZVOR FOTOGRAFIJA:
LIČNA ARHIVA
Prethodni PostBackSledeći Post