Neobične kombinacije sastojaka za picu

06 Maj 2020 | Zanimljivosti

Verovatno najpoznatije jelo na svetu, danas u svakoj zemljji ima poneku zanimljivu verziju - pikantnu,osvežavajuću, smelu… Krenimo na put!

neobicni-sastojci-za-pizzu

Ima li koga da ne voli picu? Hrskavoj, mirisnoj i slasnoj – kraljici italijanske kuhinje nije bilo teško da pokori svet, pa ćete tako danas teško naći zemlju u kojoj ne uživaju u ovom specijalitetu.

Od originalne napuljske margarite, pa sve do luckastog švedskog recepta sa bananom i karijem, najpoznatija Italijanka prevalila je uzbudljiv put. Osvojivši simpatije gurmana sa različitih meridijana, poprimila je tako i pojedine karakteristike kuhinja zemalja u kojima se pripravlja.

Zbog toga su, uz uobičajeni sos od paradajza i sir, na picu dospeli i sastojci zbog kojih bi tradicionalni Italijani verovatno ljutito uzviknuli “Mamma mia!”Pa ipak, losos, kokos, kikiriki, govedina ili ananas, imaju svoje obožavatelje.

Ukoliko ste dosada uglavnom bili verni kaprićozi ili eventualno zaljubljeni u “4 godišnja doba”, pripremite se. Predstavljamo vam neke od najinteresantnijih kombinacija sastojaka za picu koje možete naći širom sveta!

1. Koreja – marinirana govedina, paprika i kimči U Koreji možete probati picu od buglogija, tradicionalnog jela koje se obično pravi od grilovane, marinirane govedine. Osim toga, ova pica sadrži i paradajz, pečurke, papriku i kimči, korejski dodatak jelu od različitog sezonskog povrća.

2. Švedska - banana, kikiriki i kari Švedska je dom mnogih neobičnih kombinacija za picu, a jedna od najpoznatijih je testo na koje idu banana i kari, a sve posuto kikirikijem.

3. Japan – majonez i krompir Evo još jednog originalnog recepta - sos od paradajza, crni luk, kukuruz, krompir, pančeta, paprika i majonez. Ukoliko vam ovo zvuči dobro, u Tokiju slobodno naručite picu pod nazivom Mayo Jaga.

4. Kanada - ananas, šunka, pečurke Komadi ananasa i šunke sastojci su Havajske pice, nastale još početkom šezdesetih godina prošlog veka u Ontariju. Uz njih, za prepoznatljivi ukus Havajske zaduženi su i miks paprika, pečurke i kanadska slanina.

neobicni-sastojci-za-pizzu

Klasika je uvek u modi
Ipak, u Napulju, postojbini pice, nemojte pokušavati ovakve novotarije. Stanovnici tog grada picu shvataju toliko ozbiljno, da su osnovali i organizaciju pod nazivom Asocijacija Prave Napolitanske Pice (Associazione Verace Pizza Napoletana), čiji cilj je da očuva autentičnost ovog jela. Prema njihovim pravilima, pica ne treba da bude deblja od 2 milimetra. Ona se peče između 60 i 90 sekundi na 485 stepeni i to u kamenoj peći, uz obavezna hrastova drva. Klasična napolitanska pica pravi se od svežih sastojaka kao što su paradajz, mocarela, svež bosiljak i beli luk.

5. Rusija - tuna, skuša i losos Slani inćuni na pici odavno su postali klasika, ali Baćuške su otišle korak dalje. Ljubitelji ribe u Rusiji zato ne bi trebalo da propuste picu Moskva - na njoj se nalaze tuna, skuša, srdela, losos, luk i začinsko bilje. Njam!

6. Argentina – sladak crni luk U Argentini najpopularnija je “Fugazza” pica koja se pravi od slatkog crnog luka i bilja i ne sadrži sos od paradajza. Nešto drugačija je “Fugazzeta”, koja se sastoji od dvostrukog testa punjenog mocarelom i potom posutog crnim lukom.

7. Kostarika – kokos Među stanovnicima Kostarike prilično je popularna pica sa kokosom- negde ga potpuno usitne, a negde komade mešaju sa testom.

neobicni-sastojci-za-pizzu

Ako ste za klasiku, izaberite naš Davia Pomodori Pelati koji se pravi isključivo od italijanskog paradajza.

Među nesvakidašnjim kombinacijama, za malo „jači“ stomak, izdvajaju se i pica sa mesom kengura (pogodili ste, Australija je u pitanju), indijska pica sa kiselim đumbirom, ovčetinom i sirom, kao i još jedan od švedskih specijaliteta – kebab pica.

FOTOGRAFIJE PREUZETE SA:
WEB PREZENTACIJE - PIXABAY
Prethodni PostBackSledeći Post