Najstariji hoteli u Beogradu

01 Februar 2021 | Vremeplov

Prvi hotel – poznat uglavnom pod nazivom „Kod jelena“, srpska prestonica dobila je davne 1843. U narednim decenijama, sagrađen je veliki broj hotela, od kojih neki i danas rade.

Na raskrsnici puteva, na mestu gde se dodiruju istok i zapad, Beograd je oduvek privlačio goste iz celog sveta. Sredinom 19. veka, gostionice i privatni smeštaji nisu mogli da zadovolje potrebe svih onih koji su ga posećivali – bilo je vreme da se grade prvi hoteli.

najstariji hoteli - kod jelena

Posle Drugog srpskog ustanka, nakon dolaska Obrenovića na vlast, počela je velika izgradnja Beograda, pa je na red došlo i podizanje prvog hotela. Bio je smešten na uglu sadašnjih Kralja Petra i Gračaničke, a građen je od 1841. do 1843. Imao je 100 ležaja, kao i kafanu u prizemlju. Uglavnom je poznat pod imenom „Kod jelena“ (po velikoj bronzanoj bisti jelena na ulazu), ali istoričari beleže i „Zdanije“, „Veliko zdanije“, „Staro zdanije“, negde čak i samo „Jelen“. Stari dokumenti kažu da se tokom gradnje nije dopadao narodu, jer je bio prva gostionica tog tipa, odnosno građevina velikih gabarita, ali je kasnije privlačio veliku pažnju. Srušen je 1938.

Nakon što su Obrenovići „povukli nogu“, za samo nekoliko godina niklo je više od 20 hotela. Trend se nastavio i u narednim decenijama, a naročito u 20. veku, kada su beogradski hoteli bili centri kulturnih zbivanja i okupljanja intelektualne elite. Neki od njih više ne postoje jer su građevine porušene, neki nisu u funkciji, a jedan deo i dalje dočekuje goste i čuva uspomenu na slavnu prošlost!

Hotel Moskva

Najstariji hotel koji i dalje radi u Beogradu i jedan od arhitektonskih simbola grada, podignut je na mestu nekadašnje kafane Velika Srbija – vlasnik kafane Svetozar Vukadinović uspeo je da dogovori gradnju sa Romanom Ivanovičem Pocilom iz Ruskog osiguravajućeg društva. Procenjuje se da je gradnja – koja je trajala 3 godine, koštala dva miliona zlatnih dinara. Hotel je svečano otvorio 1908. godine kralj Petar I Karađorđević.

Zgrada Moskve je u stilu ruske secesije, a pod zaštitom je države od druge polovine prošlog veka. Tokom 112 godina rada, Moskvu je posetilo više od 45 miliona gostiju, među kojima su bili i Albert Ajnštajn, Leonid Brežnjev, Indira Gandi, Maksim Gorki, Kirk Daglas... Posle II svetskog rata u okviru hotela počela je da radi i poslastičarnica, iz koje je stigao nadaleko čuveni kolač – danas i zaštitni znak hotela – Moskva šnit.

hotel moskva
hotel moskva

Hotel Kasina

Stara Kasina sagrađena je oko 1856, iako konačište za putnike nije bila njena prvobitna namena. Nakon što je ona srušena, na istom mestu niče nov objekat – današnji hotel Kasina, koji je otvoren 1922. Ova petospratnica bila je u to vreme najviša zgrada na Terazijima i jedno od najekskluzivnijih mesta u Beogradu. Svoj sadašnji izgled, objekat je dobio renoviranjem i nadogradnjom 1960. godine.

Generacije Beograđana Kasinu pamte po odličnom hotelskom točenom pivu i ekspres restoranu. U Kasini se nalazio i prvi aparat za hranu, gde ste ubacivanjem novčića mogli da izaberete jelo po želji!

hotel kasina
hotel kasina

Hotel Excelsior

Hotel Excelsior u Ulici kneza Miloša, današnji Mercure Belgrade Excelsior, počeo je da radi 15. marta 1924. Prvobitna namena ovog zdanja, inače dela bečkog arhitekte, bila je klinika dr Jovana Jovanovića, ali je tokom izgradnje ona promenjena u ugostiteljski objekat. Istorija mu je dodeljivala različite uloge – u ratu je bio sedište nemačkog generalštaba, da bi potom do ’48. tamo boravilo Ministarstvo za poljoprivredu i šumarstvo. Zbog toga što se nalazi u neposrednoj blizini Kraljevske palate i Skupštine, sredinom XX veka njegovi gosti su često bili strani i domaći državnici, predsednici vlada i država, prinčevi i princeze.

excelsior stari hotel
IZVOR FOTOGRAFIJA:
PINTEREST
Prethodni PostBackSledeći Post