Abeceda stola

18 Januar 2021 | SAVETI

Pravilno postavljen sto nije samo lep za oko – on određuje da li će se gost u vašem restoranu osećati prijatno tokom jela, jer mu je sve na dohvat ruke.

abeceda stola

Novi trendovi i formati restorana utiču na to da se neka stara pravila menjaju u skladu sa promenama u samoj industriji. Ipak, kada je reč o postavljanju stola – kod najbitnijih stavki nema mnogo izmena.

Ukoliko je u pitanju svečani (formalni) način postavljanja, na stolu bi trebalo da se nađe podmetni tanjir, iz koga se ne jede. On služi da se na njega postave svi ostali tanjiri, onim redom kojim se hrana iznosi. Po pravilu se ne sklanja do kraja obeda.

Kako bi se osiguralo da svaki gost ima dovoljno prostora, između centara mesta postavljanja potreban je razmak od 60 – 80 centimetara. Rastojanje između tanjira i escajga, kao i ivice stola, treba da bude jednako širini palca.  

Pribor koji će se prvi koristiti (za predjelo) stavlja se najdalje od tanjira, a onaj koji će se koristiti poslednji (za glavno jelo) stavlja se najbliže tanjiru. Viljuška se po pravilu postavlja levo od tanjira, a nož i kašika desno.

Stručnjaci kažu da koliko god ima jela na meniju, broj komada pribora sa leve strane ne treba da pređe tri, a sa desne četiri - za dodatna jela pribor se dodaje kasnije, kada i koliko je potrebno (setite se pravila starih srpskih ugostitelja, koji smatraju da konobar nikada ne sme da ide praznih ruku - on uvek ili nešto donosi gostu, ili nešto odnosi sa stola). Noževi se uvek postavljaju sa oštricom okrenutom prema tanjiru.

Jedini dopušteni izuzetak od ovih pravila je kada su na jelovniku specijaliteti koji se jedu samo viljuškom — tada se viljuška postavlja desno od tanjira — i špageti, za koje viljuška i kašika menjaju mesta.

Iznad tanjira se nalazi pribor za desert. Viljuška je postavljena ispod kašičice, sa drškom okrenutom u levu stranu, dok je drška kašicice okrenuta u desnu stranu.

Na svakom mestu za goste, treba postaviti čaše za sve vrsta pića koja će se posluživati tokom jela (jedini izuzetak su one za desertno vino, koje se postavljaju za vreme serviranja deserta). Čaše za vodu se postavljaju na desnu stranu od tanjira, odmah iznad noža, a čaše za vino treba smestiti sa desne strane od čaše za vodu. U određenim restoranima može biti postavljeno najviše do 4 čaše na jednom mestu. Čaše se postavljaju u dijagonalnom nizu ili u formi kocke (čaša za vodu, belo vino, crveno vino i šampanjac).  

abeceda stola

Za pravilno postavljen sto potrebno je pridržavati se svega nekoliko osnovnih, neprikosnovenih pravila, dok kod dekoracije, boja i ukrasa možete pustiti mašti na volju. Ova pravila predstavljaju svojevrsnu abecedu stola, koju svaki restoran treba da poštuje. Odabir kolorita, odluka o klasičnim stolnjacima ili modernim ranerima, cvetnim dekoracijama, svećama ili ekstravagantnim ukrasima, način postavke posuda za serviranje hrane, korpica za hleb i svih ostalih "začina" stola, sa druge strane, može biti stvar politike kuće ili snalažljivosti i okretnosti konobara.

Za ljubitelje pice

Osnovna postavka za piceriju uključuje tanjir, nož, viljušku, kašiku, salvetu i času. Viljuška treba da bude postavljena levo od tanjira, zajedno sa salvetom ispod. Kašika i nož, naravno, idu desno, a iznad noža, u gornjem desnom uglu, postavlja se jedna čaša.

abeceda stola
Doručak

Postavljanje stola za doručak nije tako „fensi“ kao formalno postavljanje stola, ali takođe ima svoje standardne smernice i pravila. Ipak, ovde se dosta toga može razlikovati u zavisnosti od stila restorana i namera vlasnika. Najčešće se postavljaju pojedinačni tanjiri zajedno sa viljuškom i salvetom na levoj strani i ostalim neophodnim escajgom na desnoj strani. Šolje, činije i čaše za tople/hladne napitke obično stoje na zasebnom stolu.

Prethodni PostBackSledeći Post