Šta oblik i boja flaše govore o vinu?

16 Decembar 2020 | VINO

Polako pada mrak. Trebalo bi krenuti kod prijatelja na laganu večeru i kupiti usput flašu vina. Flašu vina? Koju? - zapitah se. Suprug iz druge sobe dobacuje da se ne opterećujem i da uzmem neko vino koje “lepo izgleda”.

- Što bi značilo da flaša bude atraktivna, a da isto tako vino bude kvalitetno? Ne bih da izgleda da sam kupila prvo što mi je bilo pri ruci - odgovorih.

vinske flaše

U prodavnici je veliki izbor vina, različitih oblika flaša, boja, etiketa, zatvarača, cena… Kako odabrati pravo? Ona skuplja ne izgledaju baš atraktivno, ona jeftinija ko zna kakvog su ukusa, a sredina, pa…

Oblik flaše nije direktno povezan sa onim što je u njoj. Vinske boce ranije su bile vezane za regije u kojima su vina proizvedena, pa se tako razlikuju tri osnovna oblika – burgundska, bordoška i Alzas, odnosno Mozel flaša. Burgundska boca je dugog vrata, koji se lagano spušta ka bočnim stranama, a karakteristična je za flaširanje Pinot i Chardonnay vina. Bordoška boca je šireg gornjeg dela, sa uskim paralelnim stranama i cilindričnog oblika, a za nju se najviše odlučuju proizvođači Cabernet-a i Merlot-a. Alzas, odnosno Mozel flaša, osmišljena je prvenstveno za čuvanje rizlinga kako suvog, tako i slatkog – uska je, elegantna, bez “ramena” i bez širine u donjem delu.

Danas postoji mnogo različitih oblika, te ukoliko ste vrsni poznavalac, spoljašnji izgled vam neće biti od velikog značaja.

Mnogo bitnije za kvalitet samog vina je staklo od kog je flaša izrađena, zatvarač, kao i boja boce. Ambalaža je ta koja čuva proizvod, te je potrebno da ona bude vrhunskog kvaliteta, kako bi vino u njoj moglo stajati od nekoliko godina do nekoliko decenija i kako ne bi prokislo. Još jedan značajan faktor - i ne manje važan, jeste i boja flaše koja je najčešće zelena, a potom smeđa ili prozirna. Boja ne govori samo o tradiciji, već i o zaštiti vina od UV zraka. Većina proizvođača se odlučuje za tamnozelenu ili smeđu koja štiti proizvod od Sunca čak 97%-98%.

vinske flaše

Interesantno je da se pomenuta tamnozelena boca najčešće koristi za crvena vina, dok se bela vina čuvaju pretežno u svetlijim flašama. Tako se, na primer, za francuska bordoška vina, kao što su Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlot uglavnom koristi antičko zelena (smeđe-zelena) boja flaše, dok se za francuski burgundski Chardonnay i Pinot Noir upotrebljava flaša boje zelenog lista.

U Nemačkoj je malo drugačija situacija, te je za regiju Mozel karakteristično da se bela vina toče upravo iz zelenih boca, dok se smeđe staklene boce retko koriste van regija Rajne. Vrlo retko će se čak desiti da roze vina vidite u nekoj drugoj flaši, osim u prozirnoj boci Mosel. Ideja proizvođača je da time nagovesti da je vino potrebno konzmirati dok je mlado.

FOTOGRAFIJE PREUZETE SA:
WEB PREZENTACIJE - PIXABAY
Prethodni PostBackSledeći Post