vino

Vinski regioni u Srbiji

25 Oktobar 2019 | Vino

Po fosilnim ostacima semenki vinove loze i posudama za vino pronađenim na arheološkim nalazištima znamo da je na teritoriji Srbije vinova loza gajena i pre više hiljada godina. Podatak iz antičkih vremena je da su tada zasađeni prvi vinogradi na obroncima Fruške gore. Tokom procvata srpske srednjovekovne države vladari, vlastela i sveštenstvo su negovali kulturu vinogradarstva, dok je u vreme Turaka nazadovalo, kao i u periodu velikih ratova. I tako kroz burnu istoriju sve do današnjih dana, u Srbiji postoji kontinuitet gajenja vinove loze, kao i proizvodnje i ljubavi prema vinu.

Za vrhunsko vino neophodna je kvalitetna vinova loza, pravo zemljište i dovoljno sunca, a svega toga ima na teritoriji Srbije. Po Popisu poljoprivrede iz 2012. godine na terotoriji Srbije (bez Kosova i Metohije gde popis nije rađen) pod vinovom lozom nalazi se oko 25.000 hektara. 

U okviru vinorodne Srbije nalaze se tri vinogradarska regiona - region Centralne Srbije, Vojvodine i Kosova i Metohije, a u okviru ova tri regiona postoje 22 rejona sa 77 vinogorja i vinogradarskih oaza.

Najveći broj vinograda su duž reka Južne, Zapadne i Velike Morave u centralnoj Srbiji kao i Save, Dunava i Tise u Vojvodini.

Vinogradarski region je šire vinogradarsko područje koje se odlikuje sličnim ekološkim faktorima, izborom preporučenih sorti i ostalim neophodnim činiocima za uspešno gajenje vinove loze. Vinogradarski rejon je uže vinogradarsko područje u okviru regiona, dok su vinogorje i vinogradarska oaza uža područja u okviru rejona.

Po popisu poljoprivredne iz 2012. u regionu Centralna Srbija vinova loza se gajila na preko 17.000 hektara, a u regionu Vojvodina na oko 5.000 hektara. Proizvodnjom grožđa se bavilo 80.341 poljoprivredno gazdinstvo, što je 12,7% od ukupnog broja gazdinstava, dok je Trstenik opština sa najviše vinograda.

U okviru vinogradarskog regiona Centralna Srbija nalazi se 13 rejona, u okviru regiona Vojvodina ih je 7, a teritorija Kosova i Metohije podeljena je na 2 rejona.

Zanimljivosti pojedinih vinogradarskih rejona:

- Opština Sombor je jedinstvena u Srbiji jer se na njenom području nalaze čak tri vinogradarska rejona - rejon Telečka, Bačka i Subotica

- Na Fruškoj gori se proizvodi bermet, za koji se kaže da je služen i na Titaniku. Ipak ova tvrdnja nikada nije potvrđena. (rejon Srem)

- Godine 1494. se na ugarskom dvoru točilo vršačko vino. (Južnobanatski rejon)

- U jednom dvorištu u Zemunu nalazi se vinova loza stara više od 120 godina. (Beogradski rejon)

- Pivnice su kompleksi vinskih podruma koji su podizani u blizini sela Negotinske krajine. Najveći broj danas očuvanih pivnica potiče iz druge polovine devetnaestog veka i početka dvadesetog veka. Pivnice su kandidat za upis na listu svetske baštine Uneska i veliki turistički potencijal ovog kraja. (rejon Negotinska krajina)

- Župa aleksandrovačka vekovima čuva kontinuitet srpskog vinarstva. (rejon Tri Morave)

- Na prostoru Kosova i Metohije krajem osamdesetih godina prošlog veka bilo je skoro tri puta više hektara pod vinogradima nego što ih je danas.

IZVOR FOTOGRAFIJA:
PIXABAY
Prethodni PostBackSledeći Post