Vino

Zabavne činjenice o vinu

24Oktobar
2019
vino

Na pitanje: Koje je vino najbolje? Najtačniji odgovor je: Ono koje vam se najviše sviđa.

Američki naučnik i političar Bendžamin Frenklin je imao više mudrih izreka o ovom božanskom piću:
"Vino čini svakodnevni život lakšim, manje žurnim, sa manje napetosti i više tolerancije".
“Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi srećne.“

Bez krivice! Bez masti i bez holesterola! Ali ni to ne znači da pijete bocu dnevno! I onda kada mislimo da baš sve znamo o vinu, ipak postoje neke manje poznate činjenice.

Za početak vino se proizvodi u gotovo svim zemljama sveta. Može se napraviti od 10.000 sorti grožđa. Smatra se da je modernu vinsku flašu dizajnirao Englez Kenelm Digby. Ranije se vino čuvalo u vrećama od životinjske kože. Prosečna starost drveta francuskog hrasta pripremljenog za pravljanje vinskih bačvi je 170 godina. Za pravljenje tih bačvi može se koristiti 400 različitih vrsta hrasta.

Vinarstvo je značajna tema u jednom od najstarijih poznatih književnih dela, Epu o Gilgamešu. Pored crkava i manastira, još dve velike srednjovekovne institucije su od vina dobijale većinu svog prihoda: bolnice i univerziteti. Najpoznatija srednjovekovna bolnica koja je proizvodila i prodavala vino je Hotel-Dieu u francuskom gradu Beaune. Danas je to muzej. Najstarija boca vina na svetu pronađena je u blizini grada Špajera u Nemačkoj. Datira od 325. godine i nalazi se u istorijskom muzeju grada.

Kada govorimo o sastavu vina, toliko organskih jedinjenja ima u vinu da se smatra složenijim od seruma u krvi. Vino ne leči samo dušu. Hipokrat, poznat kao "otac medicine", koristio je vino u mnogim od svojih zabeleženih lekova. Koristio ga je za snižavanje temperature i kao opšti antiseptik.

Flaše za šampanjac se prave od debljeg stakla. Boca šampanjca ima veći pritisak nego guma automobila.

vino

Najskuplja vina na svetu

Prošla, 2018, bila je rekordna godina za aukcije vina. U oktobru 2018. je aukcijska kuća Sothebi's u Njujorku prodala bocu vina Domaine de la Romanee-Conti (DRC) iz 1945. godine po zapanjujućoj ceni od 558.000 USD. Cena je bila više od 17 puta veća od procenjene – 32.000 dolara. U pitanju je jedna boca od 600 koje je 1945. proizveo DRC, posle čega je slavni vinograd bio iskorenljen.

Najbolji vinogradi

Eksperti za vino, hranu i putovanja okupili su se u Londonu i dodelili prestižne nagrade za najbolje vinograde - World's Best Vineyard Awards. Pobednik 2019. godine je argentinska vinarija Zuccardi Valle de Uco. Vinograd je smešten na spektakularnoj lokaciji u dolini Uko, u podnožju Anda.

Ovo su TOP 5 vinograda:

1. Zuccardi Valle de Uco (Argentina)

2. Bodega Garzón (Urugvaj)

3. R. López de Heredia Viña Tondonia, S.A. (Španija)

4. Quinta do Crasto (Portugal)

5. Catena Zapata (Argentina)

U Vijetnamu možete naručiti čašu kobra vina. Služiće vam pirinčino vino prekriveno krvlju zmije koja se ubija na licu mesta.

Kako je Pikaso zaradio 12 boca vina iz Jugoslavije

Slavni umetnik Pablo Pikaso pristao je da uradi plakat za film "Bitka na Neretvi" režisera Veljka Bulajića. Za ovaj poster odbio je honorar, ali je zauzvrat tražio 12 boca vina iz Jugoslavije. Savremenici se sećaju da je lično Veljko Bulajić pripremio kolekciju iz Dalmacije, Srbije i Makedonije i uručio Pikasu.

IZVOR FOTOGRAFIJA:
PIXABAY
Prethodni PostBackSledeći Post